måndag 26 november 2012

Paraffinum Liquidum


Hej igen.

Skrev i tidigare inlägget att jag inte ville ha mineraloljor nära min hud, varpå det slog mig att jag kanske "lite snabbt" skulle förklara varför.

 Den vanligaste benämningen på mineralolja som används flitigt i hudvård och smink är "Paraffinum Liquidum". En substans som används i det mesta som vill inge en fuktgivande funktion. Det är t ex den enda ingrediensen i s k "Babyolja" - något jag flitigt använt tidigare efter dusch i ett försök till att bli återfuktad. ( Men gissa om jag hade fel där.. ) Det är även denna substans som ligger bakom den där diskussionen angående att lypsyl/läppcerat är dumt att använda, då man förstör läpparnas egna förmåga att återfukta - vilket, tyvärr, verkar vara helt korrekt.

 Jag tänker inte här gå in så djupt på hur det framställs eller liknande, utan kommer hänvisa er till Shenets hemsida där mycket information står att finna. Dock kan jag hinta om att ursprunget är densamma som bensin, men att det visserligen genomgår flera filtreringar och rengöringsprocesser.

 Jag vill inte heller skrika ut att mineraloljor är det mest hemska ni kan ha på er hud. Jag vet att det finns de där ute som inte påverkas nämnvärt utav det, samt att det finns "lärda" som även de påstår att det inte är någon fara. Jag kan bara säga att jag aldrig mer vill använda det på mig själv eller min familj efter det jag läste - samt att min hud faktiskt blivit bättre sedan jag slutade med dem. Jag upplever alltså att fuktkrämer och dylikt med mineraloljor liksom "luras" på så vis att de bildar en len hinna utanpå kroppen, varpå krämer utan faktiskt hjälper på riktigt. ( Lite som silikondroppar vs silkesdroppar i håret )

 Jag märker alltså en markant skillnad i torrheten på min kropp sedan jag slängde babyoljan i soporna och började använda hudkrämer utan mineraloljor i. Jag behöver inte alls smörja in mig så ofta som tidigare och jag behöver inte ens smörja in mig efter varje dusch, vilket jag tidigare var tvungen att göra för att undslippa sprickor, stramhet och obehag.

 Det som dock är väldigt alarmerande - och en stor anledning till varför jag inte vill använda dem - är följande: ( Kopierat ifrån Shenet, där även källhänvisning finns )


Svenska studier har visat samband mellan utvärtes användning av mineraloljor och ledgångsinflammation (reumatoid artrit): 
• I en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala (1998) sprutades mineraloljor, "babyoljor" och vanliga hudkrämer in i huden på råttor, som efter två veckor utvecklade kraftig artrit. Utvärtes applicering gav mildare former av artrit. 
• En avhandling vid Karolinska institutet i Stockhom (2007) gav liknande resultat. Kosmetiska produkter med mineralolja sprutades in i huden på råttor, som utvecklade ledgångsinflammation. Reaktionen var särskilt kraftig med "babyolja", som var den enda oljan som också gav en lätt och övergående ledinflammation när den ströks på hud som först irriterats. I inget fall märktes någon lokal hudirritation samtidigt. Mineralolja given oralt gav inga reaktioner. Analyser av sjukvårdsstatistik visade också att personer som yrkesmässigt exponeras för mineralolja (t. ex. lackerare, betongarbetare, frisörer) löper ökad risk att utveckla ledgångsinflammation. Eftersom det inte var känt vilka kosmetiska preparat de undersökta använt kunde man inte söka efter samband mellan kosmetikaanvändning och ledgångsinflammation. Jag vill här även passa på att påpeka att jag här inte ger något som helst ställningstagande angående djurtester, utan jag bara vidarebefordrar information.

Så. Oavsett om man väljer att ta åt sig detta i någon grad eller anser att det är överdriven information, så kände jag ändå att jag ville dela med mig utav den. Framför allt då jag själv upplevt sådan skillnad sedan jag slutat med mineraloljor.
Att mineraloljor är så vida använt i så många produkter är väl, skulle jag tro, på grund utav att det dels är en billig substans - samt att man tidigare inte trott att det varit speciellt farligt. ( Men så var det ju även med t ex DDT.. ) Att det dock används bara i billiga produkter är helt fel. Tyvärr finns det t ex i innehållsförteckningen på den ack så rosade Lait de corporel ifrån Biotherm ( till min stora besvikelse ), men däremot inte i t ex LdB och en utav Nivea Express Moisturising Body Lotions ( vit flaska - den mörkblå är tyvärr inte lika snäll ).

 Jag vill åter igen hänvisa er - ifall ni vill ha mer utförlig information - till Shenets hemsida ( som dessutom har ett stort register om alla möjliga produkter som vi använder dagligen och mer sällan ), men det finns en uppsjö utav sidor som även de ger information ( åt båda hållen, antar jag ). Jag hoppas ändå att ni uppskattar detta "lilla" inlägg och att något häri kan vara till hjälp.

På återséende!


=^^=

2 kommentarer:

  1. Hörde om en bebis som råkade dricka babyolja och dog. Så läskigt! Vi använder bara olivolja på vår bebis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men OJ! Det lät ju jättekonstigt, men läskigt! =/ Det ska ju inte, även enligt de tester som säger att man inte bör använda det på huden, vara skadligt att ta invärtes då det mest bara passerar.. Men det lät onekligen inte bra. =|

      Radera